Mina ryggproblem startade 1985. Jag var då 17 år. Jag växte för mycket i höjden på alldeles för kort tid. Muskulaturen var outvecklad och orkade inte bära upp överkroppen. Dessutom visade röntgenplåtarna på en liten skolios. Åtgärden blev intensivbehandling hos en fysioterapeut med styrketräning av ryggens muskulatur. Efter några månaders träning var jag åter smärtfri.

Drygt 10 år senare, gjorde sig smärtan åter påmind. Jag hade varit idrottsligt aktiv under hela tiden. Ryggvärken tvingade mig in i stillhet. Med åren tilltog smärtorna. Till slut kunde jag inte jogga längre än 20 meter. Fysisk aktivitet var överhuvudtaget inte att tänka på. Jag kunde varken ligga, stå eller sitta utan smärta. Sömnbrist var bara en av konsekvenserna. Många av aktörerna hade genom åren försökt lindra mina besvär; läkare, kiropraktorer, naprapater, sjukgymnaster och t o m en hästmassör.

När jag tjatat mig till en magnetröntgen, fick jag träffa en kirurg på Falu Lasarett. Han sa att orsaken till mina smärtor var att jag saknade en disk mellan fjärde och femte ländkotan. Han ville ta en bit från min höft och placera mellan kotorna. Jag skulle stelopereras, helt enkelt. Han redovisade även statistiken av liknande operationers resultat. Både på kort och lång sikt. Resultaten fick mig att tveka.

På jobbet pratade jag frekvent om mina problem. En kollega tipsade om kiropraktor Jakob Petersen Klingberg på Eureka kiropraktik. Kändes som jag inte hade något att förlora. Snacka om att det blev bingo! Jag har aldrig bemötts av sådan proffsighet. Inte heller genom sjukvården. Efter redan några veckor var jag så smärtfri att min livskvalitet höjts markant. Min egen fysiska insats var förvånansvärt lindrig. Detta är snart fem år sedan.

Sedan dess går jag på återbesök ungefär var tredje månad. Allt funkar hur bra som helst. Kan väl göra vad jag vill, egentligen. Min rygg mår dock allra bäst av motion och regelbunden fysisk aktivitet. Det är ett lågt pris att betala, tycker jag.

Stort tack till Jakob på Eureka kiropraktik. Jag är oerhört tacksam.

/Kenneth