Alla dessa lager måste fungera optimalt, för att vi ska fungera och må så bra som möjligt. Cirkulation, kommunikation och rörlighet är nyckelfaktorerna för dessa lager. Nervsystemet är det styrande organet och har kontroll på alla de andra lagren. Fungerar ett av de andra lagren på ett felaktigt sätt, påverkas även nervsystemet negativt. Alla delar i kroppen hänger ihop. Vi måste se till helheten, för att veta, om du är i BALANS eller inte. Våra kiropraktorer fokuserar på lager 3, 4 och 5 och våra massageterapeuter framförallt med lager 1 och 2. Vårt fokus är att se till att funktion och samarbete mellan nervsystemet och muskel- och ledsystemet är så optimal som den kan vara. Muskulaturen har som huvuduppgift att SKAPA rörelse. Nervsystemet / lager 5, gör att vi kan röra oss, som vi vill och att muskulaturen fungerar, som den ska. Muskulaturen är ett viktigt känselorgan för kroppen.

Mycket information kommer från muskulaturen in till nervsystemet, för att informera HJÄRNAN var kroppen befinner sig i tid och rum, vilken spänning och vilken rörlighet som finns mm. För att kroppen ska fungera så optimalt som möjligt under olika förutsättningar, är det mycket viktigt att den inåtgående informationen är OPTIMAL. Hjärnan fungerar som en övervakningskamera och vill försäkra sig om att både den yttre och inre omgivningen är trygg att vara i. Kroppen anpassar sig till förhållanden, som den är i, om den är i balans. Kroppen kan anpassa sig både på ett positivt sätt (utveckling), och på ett negativt sätt (kompensation).

Loading...

Kiropraktik

eureka kiropraktik logo liten

Kiropraktik är sedan 120 år tillbaka en vetenskap, filosofi och ett hantverk.

Vad menas med kiropraktik?

Kiropraktiken fokuserar på hela människan. En kiropraktor är specialiserad på helhetshälsa och rörelseapparaten. Rörelseapparaten utgörs av nervsystemet, muskelsystemet och ledsystemet.

Att hjälpa patienter uppnå en optimal funktion i rörelseapparaten är ett av de stora målen för kiropraktiken.

Vetenskapen inom kiropraktiken bygger på relationen mellan kroppens struktur (ffa ryggrad/bäcken) och kroppens funktionalitet. Om ryggraden inte rör sig som den ska blir det svårt för hjärnan att veta exakt vad som sker i kroppen. Detta kan tex yttra sig att du blir fumligare, mer spänd på ena sidan av ryggen, lättare skadar dig, får sämre balans, blir svagare och får olika smärttillstånd.

Passar det mig?

Kiropraktiken har genom sina drygt 120 år utvecklat många olika analys- och justeringsmetoder. Ordet kiropraktik betyder ”att göra med händerna” och kan betraktas som ett hantverk/ konstform, som tar lång tid att bli skicklig i.

Konstformen ligger i fingertoppskänslan, som en erfaren kiropraktor övar upp genom sin 5-åriga universitetsutbildning, samt genom massor av vidareutbildningar (främst utomlands), daglig träning och erfarenhet.

Vanliga besvär, som kiropraktik kan hjälpa, genom att ta reda på grundorsaken är: Huvudvärk, yrsel, dålig balans, nackbesvär, käkledsbesvär, spända muskler, ont i axlar, bortdomnade händer, ont i bröstryggen, ont/ stram i bröstkorgen vid djupandning, ont/ sned i nedre ryggen, ischias, bäcken-, höft- och ljumskbesvär, knäbesvär, fotbesvär samt hälsporre.

Vanliga besvär, som kiropraktik kan hjälpa genom att ta reda på grundorsaken är:

 • Huvudvärk
 • Yrsel
 • Dålig balans
 • Nackbesvär
 • Käkledsbesvär
 • Spända muskler
 • Ont i axlar
 • Bortdomnade händer
 • Ont i bröstryggen
 • Ont / stram i bröstkorgen vid djupandning
 • Ont / sned i nedre ryggen
 • Ischias
 • Bäcken-, höft- och ljumskbesvär
 • Knäbesvär
 • Fotbesvär
 • Hälsporre

Massage / Fasciabehandling

eureka kiropraktik logo liten

Massage är ingen lyxbehandling utan är ofta en nödvändig del av Eurekas helhetsinriktade behandlingar.

Vad innebär massageterapi?

Eurekas huvudfokus är helhetlig hälsa och vi ser på massage som en nödvändig del av både det förebyggande och behandlande arbetet som behövs för att uppnå optimal hälsa.

Massage är en av världens äldsta behandlingsformer och finns i olika varianter med skilda filosofier runt om i världen. Massage är en naturlig behandlingsform där massörens händer är det viktigaste redskapet. Beröring av hud framkallar produktion av olika hormoner tex endorfiner och oxytocin  (som kan vara smärtdämpande och humörhöjande). Massage kan därför vara positivt vid både fysiska och mentala besvär.

Fasciabehandling

Hur går en fasciabehandling till? Vi jobbar med en behandlingsmaskin som genererar ca 400-1200 harmoniska pulseringar per minut som sätter fascian i rörelse.  Rörelsen sprids snabbt via nätverket av bindväv över stora områden både brett och djupt. Det ökar i sin tur avslappning, cirkulation och vätskeflödet vilket hjälper kroppen att läka sig själv. De flesta upplever behandlingen som behaglig och skonsam samtidigt som snabb och effektiv med tydliga resultat. Hemligheten är variationen i hastigheten på de mekaniska pulsationerna som ”lurar” nervsystemet att slappna av. Genom att jobba med fascian på detta sätt kan man uppnå mycket bra resultat ffa om någon av våra kiropraktorer justerat kroppen vid tidigare besök.

+Fascia är ett nätverk av bindväv utan början och slut, som omsluter allt i hela kroppen från muskler och skelett till organ och alla celler.

+ De senaste årens forskning visar att Fascia har mycket större betydelse för hälsa, värk och smärta än vi tidigare trott.

+ Fascian står för mer än en tredjedel av rörelseapparaten. Här sitter de flesta av våra smärtreceptorer och en stor del av all kommunikation i kroppen går via fascian.

+ Om fascian blir skadad, klibbar ihop eller blir inflammerad får vi ont, svårt att röra på oss och vår förmåga att återhämta försämras.

+ Fascia påverkas bl a av ålder, genotyp, sjukdomar, medicinering, kost , fysisk stress,  social stress, mental stress, sömn och luftföroreningar.

+Alla som lever en modern livsstil med stillasittande arbete och näringsfattig mat mår bra av regelbundna kiropraktor-, fascia- och massagebehandlingar. Optimalt kan vara att komma in till oss för behandling med 4-8 veckors intervaller beroende på vilka belastningar man utsätter sin kropp för.

Passar det mig?

På vår Eureka klinik har vi kvalificerade och erfarna massageterapeuter och massörer som har ett nära samarbete med våra kiropraktorer och fysioterapeuter för att uppnå bästa behandlingsresultat. Oavsett om du kommer med en önskan om en lugn och rogivande djupgående behandling mitt i vardagsstressen eller om du har specifika besvär i muskler och bindväv, kommer våra terapeuter skräddarsy behandlingen för att ge dig det du har behov för.

Olika metoder används av våra massörer för att mjukgöra muskler och bindväv samt öka cirkulationen. Här är några av de metoder våra massörer använder sig av:

 • Bindvävsbehandling/Fasciabehandling
 • Triggerpunktbehandlingar (muskelknutar)
 • Muskulering
 • Cirkulationsmassage
 • Strain and counterstrain (Positional Release)
 • Koppning

Ta kontakt med oss för att boka en tid eller för att få mer information om massage och fasciabehandling.